Idén 78 újabb e-Magyar pont létesül Erdélyben

forrás Prim Online, 2006. október 19. 18:47
Az e-Magyar pontok révén mintegy 350.000 erdélyi magyar számára vált lehetővé az internetes kommunikáció. A lakosság által ingyenesen és könnyen elérhető, kiszámítható minőségben szolgáltató közösségi internet-hozzáférési pontok sok települést kapcsoltak rá a világhálóra. 2006-ban újabb 78 e-Magyar pont létrehozását támogatta a Progress Alapítvány, a HargitaHáló mellett újabb 3 Hálót is kialakítanak. A romániai magyar közösségek 2003-tól pályázhatnak informatikai fejlesztésekre.
2006-ban a Szülőföldön az információs társadalom program folytatásaként a Határon Túli Magyarok Hivatala 85 millió forintos támogatást biztosított. A Progress Alapítvány főként az infrastrukturális fejlesztésekre fektetett hangsúlyt, ezért augusztusban pályázatot hirdetett további e-Magyar Pontok létrehozására. Ezen belül továbbra is kiemelt szerepet kapnak a Háló-jellegű fejlesztések, amelyek stratégiai szempontból több előnnyel járnak. Lehetőség adódik arra, hogy a teljes hálózat internet-ellátása egy kapcsolódási ponton történjen meg, a Háló végpontjai között pedig integrált rendszer alakul ki, amely költségmegtakarításhoz vezet.

A beérkezett pályázatok elbírálása kerültek, így a HargitaHáló (újabb 3 hozzáférési pont létrehozása, így elérve a 44-et), UdvarhelyHáló (létrehozás, 17 hozzáférési ponttal), MarosHáló (létrehozás, 13 hozzáférési ponttal és beintegrálva a tavaly létrehozott 8 egyéni pontot) és a GyergyóHáló (létrehozás, 12 hozzáférési ponttal) kap támogatást. Ugyanakkor további 33 egyéni hozzáférési pont jön létre olyan területeken,  ahol integrált hálózat nem működik. Az e-Magyar Pontok működtetői továbbá ECDL képzésben részesülnek. Az egy e-Magyar Pontra fordított támogatás értéke mintegy 20.000 RON-ra becsülhető.

Az RMDSZ és a magyarországi Informatikai és Hírközlési Minisztérium még 2003-ban írt alá együttműködési megállapodást, amely a kölcsönös tájékoztatásra, tanácsadásra, informatikai pályázati rendszerek közös kidolgozására irányult. A magyarországi Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2003-ban első alkalommal biztosított külön keretet a határon túli magyar közösségek támogatására. A program romániai kezelését a Progress Alapítvány vállalta.

A romániai magyar közösségek informatikai támogatására 2004-ben hirdetett pályázaton keresztül 162 számítógép, illetve 51 nyomtató került kihelyezésre. Az eszközök jelentős része (50 helyszín) magyar többségű iskolákba jutott el. A tartalomfejlesztési támogatás révén 10 országos-, 8 regionális, illetve 8, az adott szakterület szempontjából fontos honlap létrehozását, illetve fejlesztését támogatta az Alapítvány.

2004-ben az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) a határon túli magyarság internet-ellátottságának növelését, az információs társadalom kialakulást, ugyanakkor a magyar nyelvű kultúra megőrzését tartotta szem előtt. Ebben az évben a lakosság által könnyen elérhető, megfizethető, kiszámítható minőségben szolgáltató közösségi internet-hozzáférési pontok (továbbiakban: e-Magyar pont) létrehozását tűzte ki célul. Az IHM a Puskás Tivadar Közalapítványt bízta meg a határon túli pályázatok lebonyolításával. A PTA az e-Magyar pontok, a számítógépes tartalomszolgáltatás létrehozásához és az adatforgalom biztosításához szükséges műszaki, technikai fejlesztések megvalósításához, a magyar kultúra digitális megőrzéséhez, info-kommunikációs és audio-vizuális fejlesztésekhez kapcsolódó képzéshez nyújtott pénzbeni támogatást.

2005-ben 89 e-Magyar pont jött létre. Ez helyszínenként egy, illetve két számítógépet, egy nyomtatót, illetve internet-kapcsolat jelent. A támogatásnak köszönhetően 41 tartalomfejlesztési projekt is született, tizenkét kolozsvári könyvtár együttműködésével pedig elindult az Erdélyi Közös Könyvtárkatalógus - EKKA (http://www.konyvtar.ro).

További részleteket a www.progress.ro honlapon találnak.

RMDSZ sajtóanyag