62 százalékkal csökkentette profit-előrejelzését a Sony

Milkovits Gábor, 2006. október 19. 20:45
A több millió akkumulátorát érintő visszahívási akciók költségei miatt a Sony drámai módon, 62%-kal lefelé módosította a 2006-os pénzügyi évre vonatkozó nyereség-prognózisát.
A jövő márciusig tartó éves időszakban a módosított adatok szerint mintegy 50 milliárd jen (kb. 88 milliárd Ft) lesz a cég várható nyeresége, szemben a júliusban, a csereakciók bejelentése előtt kalkulált 130 milliárddal (kb. 230 milliárd Ft). A két összeg különbsége nem feltétlenül adja ki a Sony akku-visszahívással kapcsolatos költségeit, ugyanis a cég hivatalos közleménye szerint profitját szintén negatívan érinti a még nem is kapható PlayStation 3 árának előzetes csökkentése Japánban, illetve a PSP vártnál kisebb volumenű eladásai. A nyereséggel kapcsolatos várakozások ilyen mértékű csökkentése mindezzel együtt igen jelentősnek mondható, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy 20 független vezető elemző korábban magánál a cégnél optimistábban, 160 milliárd jen körüli profittal számolt a Sony esetében.

Az akkumulátor-visszahívások költségeit ezután is csak becsülni lehet: a Dell és az Apple augusztus végi, mintegy 6 millió akkut érintő bejelentésekor a cég 20-30 milliárd jen (kb. 37-55 milliárd Ft) közötti összeggel számolt, azóta azonban a cserére váró eszközök száma meghaladja a 8 milliót. A legújabb hírek szerint az elektronikai óriáscég 50 milliárd jent (kb. 88 milliárd Ft) különített el a célra.