Letölthető a rég várt Firefox 2.0

Kiss Ádám Zoltán, 2006. október 24. 20:28
A Mozilla elérhetővé tette a Firefox végleges 2.0-s változatát, akik még nem tudják a böngésző automatikus frissítésével elérni az új változatot, azok a vállalat ftp szerveréről férhetnek hozzá többek között a magyar nyelvű változathoz is.
Jóllehet a cég mára ígérte a megjelenést, ez egyelőre csak részben teljesült, a jelek szerint az automatikus frissítéssel még nem elérhető az új verzió, ám a Mozilla ftp szerverén már letölthető az érdeklődők számára: magyar változat, a többi, köztük természetesen angol változat. A Mac és Linux felhasználók számára a Windows verziókkal egy időben feltöltötték a többi operációs rendszerhez igazított szoftvert is a ftp://releases.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/releases/2.0/ címre.

A Mozilla igyekezete nem véletlen, hiszen az öt év után először új formában megjelenő Internet Explorer 7-et a napokban tette közzé a Microsoft, és ez többek között tartalmazza a korábban a Firefoxból ismert többfüles böngészést is. Akár a Microsoft esetében, itt is változtattak a grafikus felület kidolgozottságán, és szembeötlő az új IE 7-hez képest, hogy a beköszöntő felületen egy kattintással elérhetők az előzmények, melyek a Microsoft szoftverében a kedvencek fül alá kerültek. Itt is található kiegészítő programok funkció, igaz ez az IE 7-el szemben itt nem újdonság, már a korábbi változatok is tartalmazták, ezek itt találhatók, igaz, még nem mindegyiket optimalizálták a 2.0-s programra, de ez részben a már rendelkezésre álló szoftverek nagy számának is köszönhető.

A külön letölthető, és magyar nyelven is elérhető helyesírás ellenőrző mellett érdekes funkció a veszélyes oldalak listáját figyelő és azok megnyitása előtt figyelmeztető szolgáltatás, a szolgáltatás adatbázisát folyamatosan bővítik. Ez igen hatékony lehet a közelmúltban egyre terjedő vírusfertőzési technikák ellen, melyek egy speciálisan megformázott weboldalra épülnek, amennyiben a felhasználó saját szántából tudatlanul ellátogat egy ilyen helyre, máris megfertőződött a gépe. Továbbfejlesztették a már meglevő többfüles böngészést is egy gyorselérést biztosító legördülő-menü gombbal, és igen hasznos a nemrég bezárt lapok visszatöltését segítő funkció is. A Mozilla olyannyira mérföldkőnek tekinti a Firefox 2.0 kiadását, hogy erre az alkalomra külön pólót is megjelentettek, mely 17 euróért vásárolható meg.