Megjelent a Freedom Fighter 56! internetes játék

forrás Prim Online, 2006. október 25. 18:32
Elkészült a Lauer Learning múltidéző internetes játéka, a Freedom Fighter 56! A játék alkalmas arra, hogy az internet segítségével idézze fel az 1956-os forradalom történetét.
Minden esemény, amelyet a játék feldolgoz, megtörtént, azokat az egykori résztvevők személyes beszámolói alapján rekonstruálták. A játékosok pontokat gyűjtenek, miközben segíthetnek a sebesülteknek, találkozhatnak a korszak történelmi személyiségeivel, belehallgathatnak a korabeli rádióadásokba, elolvashatják a forradalom röplapjait, találkozhatnak korhű tárgyakkal, és időnként stratégiai döntések meghozatalára is rákényszerülnek.

A játékot a Lauer Learning készítette a történelmi tisztánlátás elősegítése érdekében. A Lauer Learning megbízásából a Szocio-Gráf Piac- és Közvéleménykutató Intézet még a télen készített közvélemény-kutatást, melynek célja az volt, hogy felmérje a középiskolások és a frissen érettségizettek 1956-ról való tudásszintjét, egy esetleges számítógépes program iránti érdeklődését, valamint hogy a történelemtanárok véleményét is megismerje a forradalom oktatásáról. A kutatásból akkor az derült ki, hogy a tanulók tudása hézagos, pedagógusfüggő. 1956-ról a megkérdezett 705 iskolás 20%-a nem is tanult, a forradalmat mindössze minden 10. diák tartja a magyar nép három legnagyobb nemzeti tette egyikének. A diákok keverik az 1848-as, az 1956-os és az 1990-es eseményeket. A pedagógusok véleményeiből az derült ki, hogy az internetben nagy lehetőséget látnak a tudás gyarapításra, nemcsak játékra, de kutatómunkára, felkészülésre is használható segédeszközként említették a világhálót.

A hároméves fejlesztés eredményeként  a forradalom ötvenedik évfordulójára elkészült játék nemcsak a diákok, de a tanárok számára is érdekes segédeszköz lehet a tanításban. A hiteles, interaktív képregény 28 mini-játék és több mint 200 képregényrészletből áll, kétnyelvű audio hanganyagot és eredeti kísérőzenét is tartalmaz. Oktatási segédanyagként való használatát segíti az 1956-os Budapest-térkép, egy kislexikon, valamint történelmi kronográfia. A vizuális megjelenítésért és a szövegért díjnyertes alkotók feleltek.