France Télécom: csak 3,5 százalékkal nőtt a széles üzemi eredmény

MTI Sajtóadatbank, 2006. október 27. 11:49
A France Télécom, a nagyságra második, piaci értékét tekintve negyedik európai távközlési vállalat csütörtökön 4,884 milliárd eurós pénzforgalmi többletet (EBITDA) jelentett a harmadik negyedévről, 3,5 százalékkal többet az egy évvel korábbi 4,72 milliárdnál.
A céget változatlanul nyomja, hogy a fogyasztók mindinkább feladják a vezetékes vonalakat a mobiltelefonálás és az internet alapú szolgáltatások javára, és - legalábbis ez utóbbiakban – a konkurencia kínálata fürgébb, illetve a France Télécomnak sokba kerül az átállás.

Az eredményt tulajdonképpen csak vagyonrészek eladásából, illetve további külföldi terjeszkedésből sikerült növelni. Tavaly megvette a spanyol Amena telefontársaságot is, amely a tavalyi utolsó negyedév óta van benne van a csoportmérlegben.

A lakossági vezetékes előfizetők 25,946 millióan voltak szeptember végén, 4,1 százalékkal kevesebben, mint egy évvel azelőtt. A France Télécom mobilszolgáltatása, a brit-francia Orange sem egyenletes, habár összességében jobb a vezetékes üzletágnál: a bevétele 0,6 százalékkal csökkent Nagy-Britanniában, 1,2 százalékkal nőtt Franciaországban, 2,6 százalékkal Spanyolországban és 20,5 százalékkal Lengyelországban.

Végeredményben a mobil üzletágnak köszönhető, hogy a France Télécom bevétele 8,9 százalékkal 13,07 milliárd euróra nőtt a tavalyi harmadik negyedévi 12 milliárdhoz képest. Ugyancsak a mobilrészlegnek és a külföldi terjeszkedésnek köszönhető, hogy a csoport összes ügyfelei 92,6 millióan voltak szeptember végén, 15,4 százalékkal többen az egy évvel korábbinál.