A Microsoft tartja az Xbox 360 előirányzatot

Milkovits Gábor, 2006. október 28. 19:59
A Microsoft mostanáig 6 millió Xbox 360 játékkonzolt dobott piacra világszerte, és vezetői biztosak az év végi 10 milliós előirányzat teljesítésében.
Minderről Chris Liddell, a szoftverkonszern pénzügyi igazgatója számolt be a sajtónak. A gyártó nagyjából egy éve forgalmazza a készüléket, július óta pedig mintegy 1 milliót adott el belőle. A hátralévő bő 2 hónap során további 4 millió Xbox 360-at kell értékesítenie a Microsoftnak a tervek teljesítéséhez, amit pozitív és negatív tényezők egyaránt befolyásolhatnak. Egyrészt a karácsonyi ünnepi szezonban rendszerint megugranak az eladások, másrészt viszont novembertől a legtöbb piacon jelen lesz a két fő konkurens készülék, a Sony PlayStation 3 és a Nintendo Wii is.

A Microsoft 11%-os profitnövekedésről számolt be a legutóbbi negyedévre vonatkozóan, miközben a cég szórakoztató alkalmazásokat és készülékeket forgalmazó ágazata 173 millióról 96 millió dollárra csökkentette veszteségét. Liddell elmondta, hogy az Xbox 360 forgalmazása jó úton halad a nyereségesség felé. A játékkonzolokat a piaci terjeszkedés miatt a legtöbb gyártó kezdetben az előállítási költségeknél alacsonyabb áron forgalmazza, azonban ezek csökkenésével és a pozitív árrést tartalmazó játékok értékesítésével egy idő után elkezdenek profitot termelni.