Egyes PC-gyártók elégedetlenek a Vista árszabásával

Milkovits Gábor, 2006. október 30. 20:06
PC-gyártók elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy az XP-vel ellentétben a Vista esetében nemigen lesz lehetőségük cégek számára az olcsóbb, otthoni Windows-zal ellátott számítógépeket forgalmazni.
Több számítógépgyártó, név szerint például az Acer nemtetszéslét fejezte ki a Windows Vista verziók várható árszabása miatt. Eddig ugyanis bevett gyakorlat volt, hogy a vállalatok számára is forgalmaztak olcsóbb, Windows XP Home rendszereket, mivel ezek is megfeleltek a kisebb cégek igényeinek. A Vista esetében azonban a Windows Vista Basic jóval alacsonyabb szintű felhasználói funkciókat kínál, mint a szabvány Business verzió, ugyanakkor a Premium termék árban túlságosan megközelítheti a kimondottan a vállalati piacra szánt Vistát.

Az XP Home-ért jelenleg 25-50 dollárral fizetnek kevesebbet a gyártók, mint a Professional-ért, ugyanakkor a Vista esetében a Basic-nél versenyképesebb Premium és a Business között ennél kisebb különbség várható. A Premium kiskereskedelmi ára 239, a Business-é pedig 299 dollár lesz, ez a 60 dolláros különbség azonban a számítógépgyártóknak nyújtott kedvezmények miatt jócskán elolvadhat, ami értelmetlenné teszi a Premium rendszerek forgalmazását a vállalati piacon.