A Wikipedia jogvédett tartalmakat kínálna

Genda Csongor Zoltán, 2006. október 31. 17:16
A Wikipedia alapítója, Jimmy Wales azt fontolgatja, hogy a jövőben az internetes enciklopédia felhasználói számára jogvédett anyagokat is elérhetővé tegyenek.
Külföldi napilapok beszámolója szerint Wales e-mailben kérte fel a Wikipedia csapatot, hogy ajánljanak neki olyan, a szerzői jog által védett tartalmakat, amelyeket megvásárolhatnának. Ezeket aztán szabadon elérhetővé tennék a világhálón, és az online lexikon oldalaira ellátogatók pedig ingyenesen hozzáférhetnének ezen anyagokhoz. Azonban mivel a Wikipedia nem egy profitorientált vállalkozás, felmerül a kérdés, hogy mégis milyen forrásból finanszíroznák a jogvédett tartalmak megvásárlását? Az internetes enciklopédia alapítója ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy egy a kiléte titokban tartását kérő személy vetette fel az ötletet, aki állítólag magára vállalná az ezzel járó költségeket is.

Jimmy Wales elmondta még, hogy egyelőre még csupán egy ötletről van szó, ugyanis mindenekelőtt meg kell még vizsgálniuk, hogy milyen tartalmak jöhetnek egyáltalán szóba, és mennyire kivitelezhető ez az egész elképzelés.