Hatodik alkalommal adják át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat

forrás Prim Online, 2006. október 31. 19:07
A díj névadója Rátz László (1863-1930), a Budapesti /Fasori/ Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára volt. Nevéhez számtalan tehetség műszaki és tudományos pályára állítása fűződik. Éveken át a Középiskolai Matematikai Lapok szerkesztője volt, javarészt neki köszönhető a matematikatanítás hazai reformja.

A díj, valamint az alapítvány létrejötte és fenntartása három vállalat, az Ericsson Magyarország Kft., a Graphisoft R&D Zrt. és a Richter nevéhez fűződik. Az egyenként egymillió forint összegű Rátz Tanár Úr Díjat az Alapítvány kuratóriuma 2001 második félévétől kezdve ítéli oda. Az első négy évben a matematika, fizika és kémia tárgyak oktatóit díjazták, míg 2005-ben a biológiatanítás jelesei is bekerültek a jutalmazotti körbe. Az alapítvány céljainak megtartása felett három főből álló kuratórium őrködik, a kuratórium elnöke Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke.

Az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért célja, hogy ösztönözze a hazai természettudományos képzést, ezen belül támogassa a középiskolák természettudományos oktatással kapcsolatos személyi feltételeit. A törekvés már az alapításkor is időszerű volt, de azóta a hazai munkaerőpiac és gazdaság minden korábbinál nagyobb mértékben igényli a természettudományos, illetve műszaki szakembereket. Ehhez képest a felső- és középfokú képzésben résztvevők gyakran piacképtelen szakmákat sajátítanak el, melyekben elhelyezkedni szinte lehetetlen, miközben számos területen hiány van a jól képzett munkaerőből.

Korlátozott eszközeivel az alapítvány a fenti helyzeten próbál javítani. természetesen – életműdíjról lévén szó – az alapítók szem előtt tartják a reálpedagógusi szakma megbecsülését is, tisztelettel adózva azon tanárok előtt, akik áldozatos munkájukkal kiemelkedő eredménnyel képzik a jövő tehetségeit.

Az alapítvány léte, működése évről évre sikeresebb és népszerűbb. A 2006-os díjra az ország egész területéről, 85 középiskolából 123 pályázati munka érkezett. A díjazottak kiválasztásakor a kiváló szaktanári munka mellett a tehetségkutatásban, illetve a tan- és szakkönyv szerkesztői, írói munkában elért eredmény is szempont volt.

A Rátz Tanár Úr Életműdíj 2006. évi díjazottjai szakonként a következők: