Országos e-kereskedelmi stratégia készül

forrás Prim Online, 2006. október 31. 20:42
A romániai Távközlési és Informatikai Minisztérium egy tanulmány elkészítésére adott megbízást, amely a romániai elektronikus kereskedelem jelenleg helyzetét és jövőbeli lehetőségeit méri fel, és amely kiindulópontja lehet majd egy országos e-kereskedelmi stratégiának.
-A Távközlési és Informatikai Minisztérium ebből a tanulmányból kiindulva állítja majd össze az országos stratégiát, amely az elektronikus kereskedelem fejlődését segítené. Ugyanakkor ennek kapcsán a közintézményekkel közösen is kidolgozunk több ágazatra vonatkozó cselekvési tervet. Jelenleg az e-kereskedelem havonta 10 ezer tranzakciót bonyolít le Romániában, az aktivált 3D Secure kártyák száma eléri a 4 ezret.” – nyilatkozta Nagy Zsolt, távközlési és informatikai miniszter. A romániai elektronikus kereskedelem még „gyermekcipőben jár”, de fejlődő tendenciát mutat, havonta több millió eurós forgalmat bonyolítanak le az on-line áruházak. Jelenleg 8 bank teszi lehetővé a 3D secure rendszert. A RomCard statisztikái alapján a tranzakciók átlagértéke 160 RON, míg a külföldön kiadott bankkártyák esetben ez az érték 180 amerikai dollár vagy 210 euró. 2006 első 9 hónapjában a RomCard-on keresztül bonyolított vásárlások értéke 7,3 millió RON, 3,2 millió amerikai dollár és 1,2 millió euró. A hazai on-line áruházak száma havonta 20-30-cal növekedik.
A felmérés eredményeit 2006. decemberében hozzák nyilvánosságra a Távközlési és Informatikai Minisztérium honlapján (www.mcti.ro).

Forrás: RMDSZ