Az ICANN elnöke kockázatosnak nevezte a nemzetközi domaineket

Milkovits Gábor, 2006. november 1. 09:39
Az athéni ENSZ Internet-irányítási Világfórumon Vint Cerf, a domaineket kezelő ICANN elnöke kockázatosnak nevezte a többnyelvű, nemzetközi domain nevek (IDN) bevezetését.
Cerf elsősorban az igen komoly műszaki kihívás miatt fejezte ki aggodalmait. Szerinte az internet legfőbb alapja éppen a hardverekre és szoftverekre egyaránt kiterjedő egységes protokoll, amelynek része a szintén egységes, latin betűs karaktereket használó domain név rendszer. Az ICANN elnöke hozzátette, hogy a legbiztosabb megoldás az, ha egy adott betűsor egy adott oldalra vezet, az arab, cirill, vagy kínai írásjelek beiktatása azonban felborítaná ezt a rendszert, és jelentős technikai probléma elé állítaná a mérnököket. Vint Cerf véleménye szerint egyetlen hibás lépés tartósan különálló, inkompatibilis részekre szakíthatja a világhálót, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

Viviane Reding, az Európai Unió Informatikai Biztosa ennek éppen az ellenkezője mellett szállt síkra. Szerinte a digitális szakadék áthidalása nemcsak műszaki kérdés, hanem legalább ennyire fontos a kulturális sokszínűség biztosítása az egyébként mindenkinek szánt világhálón. Reding úgy látja, hogy éppen a nemzetközi domainek (IDN) bevezetésének késleltetése vezethet az internet szétszakadásához, amikor egyes türelmetlenebb országokban csak saját szerverrendszereiken működő domaineket vezethetnek be.