Vírusokat terjeszthetnek a webes videók

Milkovits Gábor, 2006. november 1. 11:58
Szoftverbiztonsági cégek adatai szerint egyre gyakoribbak az olyan vírusok, amelyek az internetes mozgóképes tartalmak révén terjednek.
A hackerek leggyakrabban azt használják ki, hogy bizonyos videók megtekintéséhez segédprogramra, úgynevezett codec-re van szükség, ezek letöltésével azonban a felhasználó gyakran kémprogramokat, vagy kéretlen reklámközvetítő szoftvereket is letölthet magának. Egyes codec-ek kifejezetten hamisak, míg mások ravaszabbak, mivel a valódi szoftvert is tartalmazzák a vírusok mellett, ezért a felhasználó gyanútlan marad. A veszély azért nő, mert egyre többen néznek mozgóképeket számítógépükön, különösen mióta a YouTube-hoz hasonló oldalak elterjedtek. Az pedig természetesnek tekinthető, hogy a hackerek mindig az éppen legnépszerűbb alkalmazásokat veszik célba.

A YouTube és több más oldal a minél egyszerűbb elérhetőséget támogatja, a videók tömegét azonban nem tudják ellenőrizni, így elkerülhetetlenül akad köztük olyan, amelyik codec-et igényel. Emellett ráadásul akad egyéb gondjuk is, hiszen egyre több figyelmet kell fordítaniuk a nem jogtiszta tartalmak eltávolítására is.