A Sony csökkentette a japán piacra szánt PS3 konzolok számát

Milkovits Gábor, 2006. november 1. 16:17
A japán Nikkei Keizai Shimbun napilap értesülése szerint a Sony a tervezett 100 ezer helyett csak 80 ezer PlayStation 3 játékkonzolt szán a japán piacra közvetlenül a premierkor.
A csökkentés nyilvánvalóan összefügg azzal az alkatrészhiánnyal, ami miatt az európai startot idén novemberről 2007. márciusra kellett halasztani. A helyzet igen kedvezőtlenül érintheti a Sony-t, amely már látványosan beharangozta a mindenféle extrával érkező készüléket, most azonban éppen az év végi ünnepi időszakban kell korlátoznia az eladásokat. A gyártó nyilvánvalóan mindent a kulcsfontosságú amerikai piacra tesz föl, hogy legalább ott tartani tudja az előirányzatot, miközben másutt halaszt vagy csökkent. Kereslet pedig alighanem volna; a PlayStation 2-ből például 2000. márciusban közel 1 millió fogyott világszerte.

A mostani érdeklődésre jellemző, hogy a legtöbb elektronikai cikkekkel kereskedő japán online áruház nem is igen mer előrendeléseket felvenni, amelyek pedig igen, percek alatt ki is fogynak a készletből. A hírforrás Nikkei Keizai Shimbun szerint például a Tsutaya nevű oldalon alig 6 perc alatt elkelt elővételben az összes PS3 készülék.