Orosz cégek érdeklődnek nyugati távközlési vállalatok iránt

MTI Sajtóadatbank, 2006. november 3. 10:31
Az energiaszektor után távközlési cégekben is szeretnének részesedést vásárolni orosz vállalatok. Érdeklődésük közzéppontjában többek között a Magyar Telekom stratégiai tulajdonosa, a Deutsche Telekom, a France Telekom, illetve a Vodafone áll. A Deutsche Telekom minden eszközzel meg akarja akadályozni az orosz "bevásárlást".
Az érdeklődők között van az orosz Alfa, illetve a Sistema csoport: az Alfa távközlési üzletágának vezetője csütörtökön a The Times brit napilapnak azt mondta, hogy többek között a Deutsche Telekom, a France Telekom és a Vodafone cégekkel tárgyalnak. Az Oroszország egyik legbefolyásosabb üzletemberének tartott Mihail Fridman vezette Alfa csoport a Vodafone-ban  20 százalékos részesedést venne, a hírek szerint ezért 15 milliárd fontot (egy font hozzávetőleg 400 forint) kínál. A Vodafone szóvivője minden alapot nélkülözőnek nevezte a hírt.

A Deutsche Telekomban a Sistema is jelentős részesedést vásárolna a Financial Times szerdai beszámolója szerint, ezt azonban a társaság minden eszközzel meg akarja akadályozni. A Handelsblatt csütörtöki számában idézte a cég felügyelőbizottságának tagjait, akik szerint "egy orosz klikk hatalmi törekvése, ipari imperializmus" van az üzletrészvásárlás hátterében. A vállalatnál már dolgoznak az "elhárítási" stratégián.

A FT üzleti napilapnak a tervezett ügylethez közel álló személyiségekre hivatkozó értesülése szerint a Sistema a tranzakció keretében felajánlotta saját - a legnagyobb orosz mobilszolgáltatót, az MTS-t is tartalmazó - oroszországi távközlési üzletágának teljes integrálását a Deutsche Telekomba; ezért cserébe 10-20 százalék közötti részesedést kér a német cégből.

A Financial Times szerint az ajánlat napirenden volt Vlagyimir Putyin orosz elnök három héttel ezelőtti németországi látogatásán; a látogatás során tartott német-orosz üzletemberi találkozón jelen volt a Sistema milliárdos elnök-tulajdonosa, Vlagyimir Jevtusenkov is.

A Sistema ingatlan-, távközlési és pénzügyi szolgáltatásainak forgalma tavaly 7,6 milliárd dollár volt. A céget tavaly vezették be a Londoni Értéktőzsdére; a kibocsátásból az orosz vállalat 1,3 milliárd dollárt hajtott fel.

A Sistema mobiltelefon-üzletága, az MTS - amellyel a moszkvai és a New York-i tőzsdén kereskednek - 58,2 millió előfizetőt szolgál ki; leányvállalatai működnek Ukrajnában, Üzbegisztánban, Türkmenisztánban és Fehéroroszországban.

Az MTS többször próbálkozott érdekeltségek szerzésével más külföldi mobilpiacokon is, de rendre alulmaradt olyan riválisokkal szemben, mint a Vodafone vagy a Telenor, írta a Financial Times.

A Deutsche Telekomnak korábban 40 százalékos része volt az MTS-ben, ezt azonban fokozatosan leépítette; maradék 10,1 százalékos érdekeltségét tavaly adta el.