Társadalmilag elfogadott a fájlcserélés

Genda Csongor Zoltán, 2006. november 3. 22:06
Egy negyvenesztendős spanyol férfit fájlcserélő tevékenysége miatt citáltak a bíróság elé, amely azonban a vádak ellenére mégis kegyelmet gyakorolt.
Az illető ellen a helyi zeneipar érdekvédelmi szövetsége, a Promusicae tett feljelentést, mivel a férfi számtalan zeneszámot letöltött számítógépére különböző fájlcserélő oldalakról, és mások számára is elérhetővé tette ezeket a fájlokat. Az ügyben eljáró bíró azonban mégsem látta jogosnak az államügyész kérelmét, miszerint a vádlottat két év fegyházzal kellene sújtani tette miatt, és visszautasította a szövetség által benyújtott keresetet. A bíró azzal indokolta döntését, hogy a magáncélra történő letöltés társadalmilag elfogadott és bevett gyakorlatnak számít. Elmondása szerint akkor lenne szó bűncselekményről, ha a vádlott anyagi ellenszolgáltatás fejében kínálta volna fel ezen tartalmakat más internetezőknek.

A Promusicae természetesen nem ért egyet az ítélettel, és bejelentették, hogy hamarosan fellebbezni fognak az ügyben, mert szerintük jelen esetben az igazságszolgáltatás nem az igazság oldalára állt.