Nem kínál több letöltést az MSN Music

Milkovits Gábor, 2006. november 3. 19:14
A Microsoft két évvel a megnyitás után gyakorlatilag bezárta MSN Music digitális online zeneáruházát, miután november 14-től beszünteti az onnan letölthető zeneszámok forgalmazását.
A lépés azt jelenti, hogy 14-e után a letölteni szándékozó felhasználókat vagy az új Microsoft lejátszóhoz kapcsolódó Zune Marketplace oldalra, vagy pedig egy megállapodás értelmében a RealNetworks Rhapsody oldalára irányítják. Ez egyben véget vet a Microsoft alternatív stratégiájának is, amellyel úgy kívánták megtörni az iPod lejátszókkal egyedül kompatibilis iTunes zeneáruház egyeduralmát, hogy az MSN Music oldalról más gyártók Windows Media-barát lejátszóihoz kínáltak zenei tartalmakat. Az MSN Music helyébe lépő Zune Marketplace ugyanis az Apple iPod/iTunes megoldásokhoz hasonló kizárólagos kompatibilitási modellt fog megvalósítani, vagyis az innen letöltött zenék csakis a Zune-on lesznek lejátszhatók. A szoftverkonszern ugyanakkor régóta több zeneletöltési szolgáltatóval is partneri viszonyban áll, amelyek a cég Windows Media formátumát és a kapcsolódó DRM megoldást használják. A tavalyi megegyezés óta kiemelt partnernek számít a RealNetworks Rhapsody, amelynek promócióját is elvállalta az MSN webes portálon keresztül.

A Microsoft a letöltések leállításával párhuzamosan közölte, hogy az MSN Musicról eddig vásárolt zeneszámok továbbra is a korábbi szerződési feltételek szerint felhasználhatók lesznek, azaz le lehet játszani őket a kompatibilis készülékeken, illetve korlátozott mértékben ki is lehet írni őket CD-re. A lépéssel együtt a Microsoft átszabja az MSN Musicot, ahol ezentúl főként élő koncerteket lehet majd követni, illetve kapcsolódó anyagokat, például interjúkat lehet majd letölteni. Emellett az MSN Radio internetes rádióadás ingyenes lesz a jövőben.