Atombombarecept az amerikai kormány honlapján

Genda Csongor Zoltán, 2006. november 4. 17:14
Az amerikai kormány egyik weboldalán heteken keresztül olyan dokumentumok voltak elérhetőek, amelyek atombomba megépítéséhez szolgáltak információval. Időközben az illetékesek eltávolították a site-ot az internetről - adta hírül a New York Times.
A hatóságok márciusban indították útjára a szóban forgó portált, amelyen Szaddám Huszein 1991 előtti uralkodási időszakával kapcsolatos ellene szóló bizonyítékokat gyűjtöttek, és szintén ugyanezen webhelyen hozták nyilvánosságra az Irakban elkobzott iratokat is. Az elmúlt hetekben azonban egy tucatnyi olyan dokumentum is felkerült a honlapra, amelyek nukleáris fegyverek elkészítésének a leírásait tartalmazták. A New York Times megkérdezésére azonban a hivatalos szervek úgy reagáltak, hogy ideiglenesen felfüggesztették az atombombarecepttel szolgáló "Operation Iraqi Freedom Document Portal" nevet viselő site üzemeltetését.

Az ügy azonban minden bizonnyal nem válik a Bush-kormány javára, mert ezen dokumentumokat az ENSZ bizottságának is megmutatták. A dolog pikantériája azonban az, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete biztonsági okokból csupán egy cenzúrázott változatot kapott, viszont a világhálóra már "vágatlanul" felkerült a teljes anyag.