Klikk-kampány az internetes cenzúrázás ellen

Genda Csongor Zoltán, 2006. november 4. 18:12
A Riporter Határok Nélkül (RWB) nevű emberjogi szervezet egy olyan online kampányba kezd a jövő héten, amelynek keretén belül az internetezők kifejezhetik tiltakozásukat a webes tartalmak cenzúrázása ellen.
Az RWB november 7-én indítja útjára 24 órás protestáló kezdeményezését, és minden jóérzésű személyt arra kérnek, hogy látogassanak el ez idő alatt honlapjukra, és ott kattintásaikkal támogassák az online cenzúra elleni tevékenységüket, valamint segédkezzenek a "fekete lyukak" felszámolásában. A "fekete lyuk" kifejezés alatt a szervezet azt a 13 államot érti, amelyek különböző jogtalan intézkedéseket foganatosítanak annak érdekében, hogy megakadályozzák az információ szabad áramlását, és bebörtönzik az aktuális diktatórikus rezsim ellen felszólalókat.

A Riportel Határok Nélkül képviselői azonban szót emeltek a kínai kormánnyal elsőként lepaktáló és azzal szorosan együttműködő Yahoo ellen is, és a szervezet a keresőcég meghunyászkodó módszereit elítélő üzeneteket is vár az internetezőktől, amelyeket aztán eljuttatnak az alapító Jerry Yanghoz is.