Az Nvidia megveszi a PortalPlayert

Milkovits Gábor, 2006. november 6. 20:34
Az elsősorban grafikus lapkákat gyártó Nvidia 357 millió dollárért megveszi a főként hordozható zenelejátszókhoz, köztük iPod-okhoz is csipeket fejlesztő PortalPlayert.
Az ügylet révén az Nvidia kiszélesítheti termékkínálatát a látványosan fejlődő mobilágazatban, ahol egyébként már most is jelen van. A cég ugyanis olyan készülékgyártóknak szállít kisméretű és alacsony fogyasztású lapkákat, mint a Motorola, a Sony Ericsson vagy a Kyocera. Jen-Hsun Huang, az Nvidia vezérigazgatója hivatalos közleményében kifejtette, hogy a mobileszközök egyre inkább első számú személyi számítógépeinkké válnak, a vállalat pedig a PortalPlayer megvételét követően fejlesztésre kerülő új termékeivel maradéktalanul ki szeretné venni a részét ebből az újabb digitális forradalomból.

Az Nvidia részéről közölték, hogy a vételt mindkét cég igazgatótanácsa jóváhagyta. Az ügylet során a PortalPlayer részvényei a pénteki záró értéknél 1%-kal drágábban kelnek el. A felvásárlás újabb eleme a félvezetőiparban zajló konszolidációnak: az Nvidia fő riválisának számító ATI-t például az AMD vette meg szeptember végén, 5,4 milliárd dollárért.