Netnagyik vidéken is

forrás Prim Online, 2006. november 8. 18:14
A Budapesti Művelődési Központ 2002 óta szervez internetes tanfolyamokat idősek számára. A „Kattints rá, Nagyi!” programban az elmúlt öt évben ezer nyugdíjas sajátította el a világháló és az internetes levelezés használatának alapjait. A tanfolyamok tapasztalatai azt mutatják, hogy az idős emberek óriási tudásszomjjal és lelkesedéssel veszik birtokukba a világhálót, a kurzusokról pozitív élményekkel feltöltekezve távoznak és többnyire a későbbiekben  sem szakad meg a kapcsolat a netnagyik között.
2006 szeptemberétől a UPC Magyarország Kft. szponzorálásával lehetőség nyílt arra, hogy Budapesten után további városokban is elindulhasson a méltán népszerű képzés: új oktatási helyszínek létesültek Budaörsön, Debrecenben, Egerben, Gyöngyösön, Nagykanizsán, Nyíregyházán, Pécsett, Székesfehérváron, Szombathelyen, valamint Veszprémben.

A 25 órás gyakorlatorientált tanfolyamon a résztvevők megismerkedhetnek a számítógép-kezelés alapjaival, valamint megtanulhatják az internethasználat, az internetes keresés és levelezés alapjait. A tanfolyam helyszínenként eltérően ingyenesen vagy jelképes 1000 Ft-os részvételi díjért vehető igénybe. A tanúsítványt szerzett nyugdíjasok a legtöbb oktatási helyszínen a tanfolyam után ingyenesen vagy kedvezményes áron közösségi internetelérési ponton gyakorolhatják az elsajátított ismereteket otthoni internet-elérés hiányában.

Az országos képzési hálózatban 2007-ben településenként 6 tanfolyam indítására nyílik lehetőség, így az újbudai „Kattints rá, Nagyikkal” együtt újabb 1000 idős tanuló sajátíthatja majd el az elektronikus írástudás alapjait.

A szervezők „www-golden-age” projektjük keretében a tanfolyamot végzettek számára nemzetközi kapcsolatépítésben is segítenek a nagyi@bmknet.hu címen, így az idősek értékes idegennyelv-ismerete aktív maradhat vagy aktivizálódhat.

A hasonló tanfolyamot indítani tervező intézmények számára a BMK képzést szervez, s a program újabb településekre történő eljuttatásához támogatókat keres.