SD kártyás HD videokamerát forgalmaz Japánban a Panasonic

Milkovits Gábor, 2006. november 8. 20:03
A Panasonic két új HD digitális videokamerát dob piacra decemberben Japánban, köztük egy igazi újdonságnak számító, 4 GB SD flashmemória kártyával felszerelt modellt.
A 6 megabit/s-os adatátvitelre képes 4 GB-os SD kártyán 90 percnyi AVCHD formátumú nagyfelbontású videó fér el. A megoldás egyrészt a kompakt méret, másrészt pedig a mindenféle elektronikai eszközzel való széleskörű kompatibilitás miatt igen előnyös. A HDC-SD1 elnevezésű kamera 1080i teljes HD (1920 x 1080) felbontásban rögzíti a kártyára a mozgóképeket, lencséje mögött pedig 3CCD szenzor helyezkedik el, ami az egyszenzoros megoldásoknál lényegesen jobb képminőséget biztosít. A készülék 7,4 x 6,9 x 1,42 cm-es méretű, tömege pedig akkumulátor nélkül  mindössze 430 gramm. A Panasonic egy DVD lemezes, valamivel nagyobb verziót is piacra dob a szigetországban HDC-DX1 néven. Az SD kártyás HDC-SD1 ára 180 ezer jen (kb. 310 ezer Ft), a DVD lemezre rögzítő HDC-DX1 modellé pedig 160 ezer jen (kb. 280 ezer Ft) lesz. Az európai forgalmazásról egyelőre nincs információ.

A Panasonic és a Sony az AVCHD formátumot annak érdekében dolgozta ki, hogy a kéklézeres optikai platformok elterjedése előtt is kezelni lehessen a HD nagyfelbontású tartalmakat. Az AVCHD videófájlok normál DVD lemezre vagy flashkártyára is rögzíthetők, lejátszásukhoz azonban PC-n és asztali DVD-n is a megfelelő szoftver alkalmazására van szükség.