OGY: Nemzeti konszenzus kell a digitális átálláshoz

MTI Sajtóadatbank, 2006. november 9. 10:12
Konszenzusra van szükség a digitális műsorterjesztésre való átálláshoz, a parlament gazdasági bizottsága informatikai albizottságának elnöke szerint - Márfai Péter szocialista képviselő erről az általa vezetett testület szerdai ülése után beszélt újságíróknak.
"Meglehetősen hasonló" a két nagy parlamenti párt álláspontja: egyetértenek abban, hogy a piaci résztvevők véleményének figyelembe vételével, gyorsan kell megvalósítani az átállást - mondta, hozzátéve, hogy ez nemzeti érdek.

A politikus emlékeztetett arra, hogy az ezt megalapozó jogszabály az előző parlamenti ciklus végére elkészült, ám a törvényhozásban "megrekedt", ám "igény van a teljesen új előkészítő munkára".

"Mi láthatóan befogadóak vagyunk ebben a kérdéskörben" – mondta pártja hozzáállásáról Márfai Péter, hozzáfűzve: noha a médiaszabályozás alapvetően kétharmados, a feles támogatottságot igénylő döntéseknél is konszenzusra törekszenek.

Szigetszerűen már a 2012-es határidő előtt átállhatnak a digitális rendszerre a hazai műsorszolgáltatók az albizottsági elnök szerint, ám az országos mértékű átállásról csupán annyit mondott, hogy "nyilvánvalóan szükségesnek látszik", ütemezéséről azonban nem nyilatkozott.