Rövidfilmek mobiltelefonon

Milkovits Gábor, 2006. november 9. 20:01
A Robert Redford által alapított, független filmeseket támogató Sundance Institute megállapodást kötött a GSM Szövetséggel arról, hogy a mobilszolgáltatók rövidfilmeket kínáljanak az arra alkalmas készülékekkel rendelkező felhasználóiknak.
Redford a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a mozikból a televízióból és a digitális médiumokról egyformán száműzött rövidfilmek ideális tartalmak lehetnének a mobiltelefonos videózáshoz. A felhasználóknak ugyanis aligha van idejük több órás filmeket vagy közvetítéseket nézni mobiljukon munkába menet vagy jövet, a néhány perces darabok azonban éppen megfelelő hosszúságúak. Emellett a sajátos jellegzetességekkel és értékekkel bíró műfaj ismét utat találhat a nagyközönséghez, miközben üzleti szempontból népszerűsítheti és az eddiginél jobban megkedveltetheti a harmadik generációs multimédiás mobilszolgáltatásokat.

Bill Gajda, a 215 ország mintegy 700 szolgáltatóját tömörítő GSM Szövetség marketingfőnöke elmondta, hogy a rövidfilmek letöltése nem jár majd többletköltséggel a felhasználók számára, a tartalmakat pedig ezután ingyenesen megoszthatják majd egymással, például Bluetooth segítségével. Az első öt munka premierje a jövő februári barcelonai 3GSM Kongresszuson lesz. A kiválasztott rendezők között van Jonathan Dayton és Valerie Faris, akik „Little Miss Sunshine” című első nagyjátékfilmjükkel átütő sikert arattak az idén a tengerentúlon.