Hosszú sorok a PS3-at árusító boltoknál Japánban

Milkovits Gábor, 2006. november 11. 19:55
Japánban pénteken helyi idő szerint éjfélkor (nálunk du. 4) megkezdték a Sony PlayStation 3 játékkonzolok árusítását, amelyek miatt már órákkal korábban hosszú sorok alakultak ki az üzletek előtt.
Sajtóértesülések szerint csak kevés műszaki üzlet nyitott ki valóban éjfélkor, a többség inkább valamiféle sorsolást rendez a tömegben annak megállapítására, hogy végül ki juthat hozzá az első napon a régóta várt játékkonzolhoz. A helyzetet nehezíti, hogy a Sony mindössze 100 ezer darabot különített el a szigetországbeli premierre, ráadásul egy hivatalosan meg nem erősített hír szerint az utolsó pillanatban ezt is lecsökkentették 80 ezerre az amerikai start biztosítása érdekében. A következő generációs Blu-ray kéklézeres optikai meghajtó alkatrészhiánya miatt ott is csak 400 ezer PS3 kerül majd piacra első körben, az európai premiert pedig jövő márciusra halasztották. Mindez azt jelenti, hogy a most sorban állók közül sokan csalódottan kell majd, hogy hazamenjenek, és ez valószínűleg más piacokon is így lesz. A Sony ugyanakkor az alkatrészgondok ellenére változatlanul tartja magát ahhoz, hogy 2007. március végéig a két fontos piacon, valamint még néhány távol-keleti országban összesen 6 milliót értékesít majd a konzolból.

A Blu-ray optikai meghajtóval ellátott PS3 20 GB-os verziója 499, a 60 GB-os pedig 599 dollár, illetve márciustól Európában ugyanennyi euró lesz. A riválisok közül a tavaly év vége óta kapható Microsoft Xbox 360 ára 299, illetve a 20 GB-os modell esetében 399 euró, viszont jelenleg nem tartalmaz tartozékként DVD meghajtót. Az újszerű távvezérlővel ellátott, a PS3-tól és az Xbox 360-tól teljesítményben némileg elmaradó Nintendo Wii az Egyesült Államokban november 19-től, Európában pedig december 8-tól lesz megvehető, 249 dollárért, illetve euróért.