A Vodafone eladná a Swisscomban való részesedését

MTI Sajtóadatbank, 2006. november 13. 09:16
A brit Vodafone távközlési csoport azt tervezi, hogy eladja a svájci Swisscomban való részesedését. A The Observer értesülése szerint a brit cég 1,5 milliárd fontot kérne a 25 százalékos tulajdonrészért, amit 2001-ben vásárolt meg.
Az üzletrész eladása azzal a stratégiával hozható összefüggésbe, amely szerint a Vodafone kiszáll azokból a cégekből, amelyekben nincs reménye többségi részesedés megszerzésére - írta a lap. A társaság egyébként is inkább a meglévő érdekeltségek erősítésére, illetve Közép-Kelet-Európára összpontosít, mivel ezekben az országokban nagy a növekedés lehetősége.

A társaság májusban rekordveszteséget jelentett a legutóbbi pénzügyi évéről. A világ legnagyobb mobilszolgáltatójának EBITDA-eredménye 11,77 milliárd font - egy részvényre 10,11 penny - volt a márciussal zárult pénzügyi évben, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban, és több a piaci várakozásnál is.

Az adó előtti veszteség ugyanakkor 14,9 milliárd font volt - rekord a brit vállalatok történetében - az előző évi, 7,285 milliárdos többlet helyett, miután a cég 23,5 milliárd font értékleírást számolt el a befektetéseire, főleg a 2000-ben 100 milliárd fontért - az egyetemes globális gazdaságtörténet legnagyobb egyedi felvásárlási összegéért - megvásárolt német Mannesmann konglomerátum után.