Új Cray szuperszámítógépek érkeznek

Széll Zoltán, 2006. november 13. 15:58
A Cray két új szuperszámítógép-fejlesztést jelentett be. Az új AMD Opteron alapú XT4 szuperszámítógép szállítása ebben az évben kezdődik, míg a sokszálas XMT 2007-ben lesz kapható.
A két masina a Cray hosszú távú „Rainer” tervének első két komponense. A Cray a Rainer terv keretében a jelenlegi négy terméksort egyetlen családban egyesíti. Az Opteron alapú XT4 két mai sorozatot egyesít, ezzel szemben az XMT az XT4 különleges változata. A vállalat a terveit a héten megrendezésre kerülő (ma kezdődött) ’SC06’ szuperszámítógép konferencián (Tampa, Florida) mutatta be.

A konvergencia terv a Cray erőfeszítésének része, amelynek keretében a számítógépek különböző típusaihoz eltérő hardver-megoldásokat adoptálnak. Az új megoldások fejlesztése a befejezés felé közeledik és a vállalat már kapott megrendeléseket (amerikai kormány: DARPA) ezekre a masinákra.

Az új Opteron rendszer az XT3 technológiát (eredetileg a Sandia Nemzeti Laboratórium ’RED Storm’ szuperszámítógépéhez fejlesztették) az XD1 rendszer technológiájával (a Cray az OctigaBay megvásárlásával szerezte) kombinálja.

Az XT3 rendszer több kis teljesítményű szervert kapcsol össze egyetlen számítógépfürtbe. A szerverek összekapcsolásához nagy sebességű hálózatot használnak. A Cray ezt a nagy sebességű kapcsolatot a saját fejlesztésű ’SeaStar’ lapkájával valósítja meg. A fürt egyes csomópontjai ezeken a lapkákon keresztül kommunikálnak egymással, illetve valamennyi Opteron processzorral, amelyek a nagy sebességű HyperTransport technológiát használják. Az XT4 gyorsabb lapkát - SeaStar2 – használ, amelyek az adatokat a korábbiaknál sokkal gyorsabban továbbítják.

A Cray az OctigaBay oldalból az XT4-be az FPGA (field-programmable gate arrays = programozható kaputömbök) lapkákat ültette át, amelynek nagy előnye, hogy a különböző számítások gyors futtatásához újra-konfigurálható. Az FPGA lapkákat a DRC Computing szállítja.

A Cray már tervezi az XT4 utódját, amelynek kódneve ’Baker’. A Gemini kódnevű következő generációs SeaStar2 lapka támogatja az új HyperTransport 3.0 összekapcsoló technológiát.

A Cray szuperszámítógép-specialista cég. A Silicon Graphics a 90-es évek első felében felvásárolta meg a majdnem tönkrement céget, majd néhány év múlva a Tera Computing az SGI-től megvette és adoptálta a nevét. A Tera alkalmazás-orientált lapkái az adatfeldolgozások különböző típusait képesek végrehajtani, köztük olyanokat, mint a gyors szövegkeresés.

A következő generációs rendszerek a Tera cégtől ugyanazokat az alaplapokat használják, mint a Rainer többi része. Az AMD ’Torrenza’ programhoz új lapkákat fejlesztenek, – kódnevük: Threadstorm – amelyek az Opteron lapkák által használt aljzatokba dugaszolhatók. Ez a megoldás az önköltséget a tizedére csökkenti.

A Tera a 90-es évek második felében vezette be az MTA nevű szuperszámítógépet, amely 40 processzort tartalmazott egy rendszerben. Ez nem sok, azonban ezeken a lapkákon maximum 128 programszálat lehetett párhuzamosan futtatni. A következő generációs MTX rendszer 8000 processzort tartalmaz és 2007 második felében lesz kapható.

Minden Rainer alaplap (neve: penge) négy processzort tartalmaz. Ezekből a pengékből 24 dugaszolható minden fiókba. A processzorokat egy fiókban egyetlen ventilátor hűti alulról.

A Cray az előbbiektől elkülönítve – a hagyományoknak megfelelően - új vektor-szuperszámítógép sorozatot is fejleszt. Az ilyen rendszerek nagyon gyorsan tudnak megoldani olyan feladatokat, mint a jelek elemzése, vagy a titkosítás. Az új vektor-rendszer – kódneve: ’Black Widow’ (fekete-özvegy) – szállítása 2007 második felében kezdődik.