Dr. Google felállítja a helyes diagnózist

Genda Csongor Zoltán, 2006. november 13. 17:03
Hosszú évekbe telik, míg egy orvos megszerzi diplomáját, és alkalmassá válik a betegségek beazonosítására, azonban a Google szinte pillanatok alatt képes az esetek nagy részében megállapítani a helyes diagnózist a tünetek alapján.
Az ausztráliai Princess Alexandra Hospital munkatársai a New England Journal Medical szakmagazinban közzétettek egy tanulmányt, miszerint a népszerű kereső segítségére lehet az orvosoknak azon kifejezetten bonyolult eseteknél, amikor ők maguk sem biztosak abban, hogy miben is szenved páciensük. A kutatók úgy tesztelték le a Google-t, hogy 26 betegség 3-5 jellemző tünetét begépelték a keresőbe, és megvizsgálták a legelső néhány találat közül a legkézenfekvőbbet. Az eredmény meglepő volt, ugyanis 15 esetben a pontos diagnózist tartalmazó honlapot is kidobta a szoftver. Így például a Google beazonosította a Creutzfeld-Jakob-kórt vagy a Cushing-szindrómát.

A tanulmány készítői azt a következtetést vonták le, hogy az internetes kereső roppant hasznos lehet a diagnózisok megállapításánál, azonban semmi esetre sem pótolhatja a képzett szakembereket, mivel az is elképzelhető, hogy rossz találatra bukkannak a felhasználók, ez pedig akár végzetes is lehet az önmagukat kezelők számára.