Az emberi test energiamezője mint hangvezető

Genda Csongor Zoltán, 2006. november 13. 18:07
A Sony olyan megoldással készül előrukkolni a jövőben, amely újítást hozna a vezeték nélküli adatátvitel területén. A vállalat szakemberei egy olyan technológia kifejlesztésén dolgoznak, amely az emberi test energiamezőjét használná fel a hang továbbítására.
A japán elektronikai konszern még ez év márciusában benyújtotta kérelmét az amerikai szabadalmi hivatalnál a fentebb említett megoldás levédésére. A dokumentum szerint a majdan elkészülő technikát MP3-lejátszókba építenék be, a test elektromágneses terének segítségével pedig lehetővé válna a készüléktől a fejhallgatókig történő jelátvitel. Az adattovábbításról két apró elektróda gondoskodna, azonban a fülhallgatóban mindenképpen digitális elektronika kell, hogy legyen, hogy alkalmas legyen a jelek vételére. Mivel ezeket az elektródákat nem szükséges közvetlenül a bőrre helyezni, így elképzelhető különböző ruhadarabokba való beépítése is.

A Sony leírásában arra is kitér még, hogy ezzel a megoldással problémamentesen megvalósítható az általuk kifejlesztett ATRAC3 formátum másodpercenkénti 48 kbit-es továbbítása. Összehasonlításként azonban érdemes tudni, hogy egy jó minőségű zenelejátszó adatátviteli sebessége 128-192 kbit/s között mozog, így a Sony technológiája körülbelül egy kazettás magnó hangminőségét tudná produkálni.