A neten terjed a meghekkelt Vista

Genda Csongor Zoltán, 2006. november 13. 19:11
A múlt héten a Microsoft beszámolt arról, hogy elkészült a Vista legutolsó, kiadásra jelölt verziója, és ezzel lezárult a fejlesztési szakasz. Jim Allchin bejelentése után röviddel azonban a következő generációs Windows és a szintén nemrég elkészült Office 2007 is megjelent az interneten.
Külföldi lapok beszámolója szerint számos torrent-oldalon felbukkantak a redmondi vállalat legújabb termékei. Ez nem is lenne nagy gond, ugyanis mivel nem eredeti verzióról van szó, csupán 30 napig használható - gondolhatnánk. Néhány hackernek viszont sikerült egy bizonyos rendszerfájl kicserélésével meghosszabbítania a Vista aktív használati idejét, vagyis az RC1-ből illetve RC2-ből származó kulcsok segítségével elérték, hogy 2007 nyaráig működjön az új Windows. Meg nem erősített híresztelések szerint azonban már olyan verziók is felkerültek a fájlcserélő portálokra, amelyekből teljesen kiiktatták az ügyeskedők az aktiválási funkciót, s így bármely időkorlátozás nélkül használható az operációs rendszer. Ugyanígy terjedésnek indult a redmondiak irodai szoftvercsomagja is a különböző torrent-oldalakon.

A Microsoft képviselői ezidáig még nem reagáltak a történtekre, és nem hozták nyilvánosságra az üggyel kapcsolatos állásfoglalásukat.