Továbbra is a BlueGene/L a világ leggyorsabb szuperszámítógépe

Genda Csongor Zoltán, 2006. november 14. 18:06
Az amerikai Tampában megrendezett konferencián ismét nyilvánosságra hozták a világ leggyorsabb szuperszámítógépeinek listáját, melynek első helyét illetően továbbra sem történt változás.
Úgy tűnik, hogy a BlueGene/L-hegemóniát továbbra sem sikerült megdönteni, mivel immár ötödik alkalommal az IBM Lawrence Livermoore National Laboratoryban felállított rendszere nyerte el az aranyérmet, melynek teljesítménye 280,6 TFLOPS. A második helyen fél évvel ezelőtt még szintén egy IBM-gép volt, azonban a Thomas Watson kutatóintézetben lévő masinának (91,2 TFLOPS) be kellett érnie a dobogó legalsó fokával, helyét pedig az időközben kétmagos opteron lapkákkal bővített, a kilencedik helyről feljövő Cray által épített Red Storm (101,1 TFLOPS) vette át.

A lista ötödik helyén található Európa büszkesége, a kontinens leggyorsabb szupergépének számító spanyolországi Mare Nostrum, melynek teljesítményét több mint kétszeresére, 62,6 TFLOPS-ra növelték a fejlesztők az elmúlt fél év során. A Barselona egyik kápolnájában elhelyezett rendszert gén- és klímakutatásra valamint gyógyszerfejlesztésre használják a kutatók.

A szuperszámítógépek piacát továbbra is az IBM uralja, ugyanis az 500-as listán szereplő rendszerek közül 239 a Kék Óriás házából származik. Az Egyesült Államok dominanciája is töretlennek tűnik ezen a téren, mivel az 500 szupergép közül több mint 300 amerikai területen található.