PKI Tudományos Napok a korlátlan távközlésről

Kovács Attila, 2006. november 15. 17:33
A Magyar Telekom PKI Távközlésfejlesztési Intézete, több évtizedes hagyományának megfelelően az idén is megtartotta Tudományos Napok elnevezésű rendezvényét.
A november 14-15 közötti budapesti kétnapos konferencia témája: „Távközlés korlátok nélkül” volt, melynek keretében előadások hangzottak el a távközlés fejlődésével legyőzhető földrajzi, kulturális, társadalmi korlátokról, az egyes technológiai megoldások összeolvadásáról, megszűnéséről, valamint a távközlési platformok és szolgáltatások konvergenciájáról. Hét szekcióban összesen 25 előadás hangzott el, egy kerekasztal-beszélgetést is tartottak. Naponta 200-250 résztvevő előtt zajlottak az események, a következő nagyobb témakörökben: nemzetközi együttműködés: földrajzi korlátok nélkül; a tudásszerzés/információtovábbítás fizikai, biológiai, társadalmi korlátai és azok feloldása; távközlés korlátok nélkül (kerekasztal); hazai együttműködés: szervezeti korlátok nélkül; szórakozás/szórakoztatás technológiai korlátok nélkül; szélessáv.

Köszöntőjében Koós Attila, a PKI-FI igazgatója utalt rá, az idei tudományos napok vezérgondolata, hogy a távközlés korlátok nélkül túlnyúlik a geográfiai tényezőkön és mindenkinek lehetőséget igyekeznek (a szolgáltatók) biztosítani az információcserére. A mottó: bárki rosszabb egészségi állapota, vagy csökkent képességei miatt se maradjon le a távközlés előnyeinek az élvezéséről, akár az információcsere, akár a szórakoztatás területén.

Néhány kiemelhető előadási téma: Bartolits István (NHH): A hírközlés legnagyobb paradigmaváltása és következményei; Erdősi Ferenc (Pécsi Egyetem): Korszakváltás a távközlés geográfiájában; Fodor István (Ericsson): Az információszerzés korlátai; Takács György (Pázmány Péter E.): Természetes beszédjelből szintetikus arc; Selyem Zsombor (PKI): Igény szerinti videó (VoD) - hálózati igények; Jeszenői Péter(PKI): Új fényvezető szálak a láthatáron.