A világ tíz leghírhedtebb spam-küldője

Genda Csongor Zoltán, 2006. november 15. 19:11
A kéretlen üzenetek ellen harcoló Spamhaus szervezet közzétette a világ legveszélyesebb spammer-einek a listáját, mely szerint két kezünkön megszámolhatjuk a levélszemét legnagyobb hányadáért felelősöket.
A nemrég nyilvánosságra hozott listából kiderül, hogy a világ spam-termésének 80%-a mindössze tíz személytől származik, s ezek leginkább pornográfiával, különböző gyógyszerekkel és potencianövelő szerekkel kapcsolatos reklámokkal töltik meg a felhasználók elektronikus postafiókjait. Az első helyezést az Alex vagy Alexej néven elhíresült ukrán spammer érdemelte ki, aki a Pavka/Artofit hekkercsoport zombihálózatát használja a kéretlen üzenetek továbbítására. A Spamhaus szerint a második legveszélyesebb személy a szökésben lévő Leo Kuvayev, akinek feltehetőleg szintén kapcsolata van a Pavka/Artofit bandával. A dobogó legalsó fokán található az amerikai iMedia Networks részéről Michael Lindsay, aki óriási bot-hálózatot üzemeltet és sok más ismert spammer is támogatja tevékenységét. Továbbá bekerült a listába még egy amerikai, Jeffrey Peters, aki egy orosz internetszolgáltató segítségével árasztja el kéretlen üzenetekkel a felhasználók fiókjait.
A négy orosz, két amerikai illetve egy ukrán spammer mellett a legveszélyesebbek közé tartozik még egy izraeli, egy kanadai valamint egy hongkongi spammer is.