Az AMD átnevezi az ATI lapkakészleteket

Milkovits Gábor, 2006. november 15. 22:18
Az ATI felvásárlása után az AMD új nevet ad a vétellel megszerzett lapkakészleteknek, míg az ATI márkanevet ezután kizárólag a grafikus processzorokra alkalmazzák majd.
Éppen csak, hogy technikai értelemben lezárult az ATI felvásárlása, és az AMD máris saját nevére vette a cég lapkakészleteit: az ATI CrossFire Xpress 1600 ezentúl AMD 480X CrossFire, az ATI RD580 CrossFire Xpress 3200 pedig AMD 580X CrossFire néven fut majd a jövőben. A műszaki jellemzők nem változnak, így az AMD 480X CrossFire továbbra is kettő darab félsebességű PCI Express x16 csatlakozó, illetve SB450, SB460 vagy SB600 south bridge hídhoz való PCIe link használatát támogatja. Az AMD 580X CrossFire szintén változatlanul teljes sebességű PCI Express x16 csatakozók használatát teszi lehetővé.

A lépés alátámasztja azt a szakértői vélekedést, amely szerint az AMD fő motivációja az ATI megvételekor a lapkakészlet technológia megszerzése volt, ami lehetővé teszi az Intel Centrino-hoz és társaihoz hasonló teljes platformok kialakítását a cég számára. Ezután ismét lábra kaphatnak olyan spekulációk is, hogy az AMD a lapkakészletek megszerzését követően esetleg meg is szabadulna az ATI maradék grafikus részlegétől, ami természetesen csak puszta találgatás.