Az európai cégek és szervezetek kevesebb mit a fele frissít Vistára

Milkovits Gábor, 2006. november 15. 22:32
A Forrester Research felmérése szerint jelenleg az Európai Unióban található cégek és egyéb szervezetek kevesebb, mint a fele tervezi belátható időn belül a Windows Vista operációs rendszer beszerzését.
A 302 vezető informatikus megkérdezésén alapuló felmérésből az derül ki, hogy alig 6% telepíti a Vistát rendszereire az első hat hónapban, míg 18% legalább 1, 20% pedig 2 évet vár majd a váltással. A fennmaradó 56% viszont egyelőre nem tervezi a következő generációs Windows beszerzését. Mindebben több tényező is közrejátszik: egyrészt a legtöbb európai vállalat és szervezet igyekszik minél alacsonyabban tartani informatikai kiadásait, ráadásul a költségek mintegy hatoda a szorosan vett hardverre, vagyis a szerverekre és PC-kre megy el. Emellett az irodai Windows PC-k 35%-án még mindig Windows 2000, vagy régebbi szoftver fut.

Az európai rendszergazdák prioritásai között a szerverkörnyezet egyszerűsítése (52% nyilatkozott így), a virtualizáció kiteljesítése (25%), és a biztonság növelése állnak az első helyeken, míg a Vista úgy tűnik, hogy egyelőre várhat.