Wikipedia: leomlott a "kínai nagy tűzfal"

Genda Csongor Zoltán, 2006. november 16. 21:02
A kínai internetezők számára néhány napja ismét elérhetővé váltak a Wikipedia oldalai, amelyek máris óriási népszerűségnek örvendenek a helyi felhasználók körében - adta hírül a Wall Street Journal.
Érthetetlen módon az ország kommunista hatósági szervei levették feketelistájukról az online enciklopédiát, s immár hat teljes napja bármely állampolgár lehívhatja a szabad lexikon kínai nyelvű oldalait. Ennek bekövetkezte óta naponta több mint 1200 új szerző regisztrálja magát a honlapon, ami azért is nagy szó, mert a blokkolást megelőző időszakban csupán 3-400 új taggal bővült a Wikipedia rendszere 24 óra leforgása alatt. Természetesen az új bejegyzések száma is jócskán megnőtt, azaz a korábbi adatokhoz viszonyítva most 75%-kal több új szócikk jelenik meg az enciklopédia adatbázisában.
 
Az ország kormánya 2005 októbere óta blokkolja a Wikipedia angol, illetve kínai nyelvű oldalait (és számtalan más általuk veszélyesnek ítélt site-ot is), mivel ily módon akarják megóvni az ott élők tiszta gondolkozásmódját a világhálón keresztül terjedő, a kapitalista nyugati államokból érkező "politikai téveszméktől".

Tim Starling, a Wikimedia webmestere elmondta, hogy szerinte kár volna előre inni a medve bőrére, ugyanis sosem lehet tudni, hogy az újonnan bekerülő tartalmak közül mi fogja kiváltani a hatóságok haragját, aminek következtében ismét bevetik majd a "kínai nagy tűzfal" technikát a Wiki-oldalak újbóli blokkolása érdekében.