Intelligens megoldás multimédiás tartalmak rendszerezéséhez

Milkovits Gábor, 2006. november 16. 20:10
Az aceMedia konzorcium az Európai Unió támogatásával egy olyan újfajta alkalmazást dolgozott ki, amely automatikusan tartalmuk szerint rendszerezi a fotókat és videofájlokat.
A projekt célja egy olyan mindennapi használatra alkalmas PC-szoftver kifejlesztése, amely a képpontok csoportjai alapján felismeri, és előre megadott kategóriákba automatikusan be is sorolja a multimédiás tartalmakat. Jelenleg mindez fáradságos munkát igényel, mivel magának a felhasználónak kell manuálisan különféle mappákban elhelyeznie a digitális kamerájával készített számtalan képet és videót annak érdekében, hogy később könnyebben megtalálhassa őket. A még csak prototípus formában létező alkalmazás képes a pixelhalmazokból egyedi elemeket, például arcokat vagy tájképi elemeket azonosítani, és ezek alapján a képeket például csoportkép vagy nyaralás és más hasonló címszavak alá külön-külön felsorakoztatni. A videók esetében a megoldás megkülönböztetést tud tenni a statikus és a mozgó elemek között, így mindkettő alapján el tudja végezni a besorolást.

Az aceMedia projekt továbbfejlesztésével olyan praktikusan használható alkalmazást lehetne kidolgozni, amely az automatikusan kategorizált multimédiafájlokat egyszerű kulcsszavakkal kereshetővé teszi. A 13 elektronikai és szoftvercéget, illetve felsőoktatási intézményt tömörítő Academia konzorcium hosszabb távú tervei között szerepel egy olyan megoldás kifejlesztése is, amely más eszközökről, például mobiltelefonról is elérhetővé tenné az ily módon rendszerezett képi tartalmakat.