Megkezdődött Amerikában a sorban állás a PS3-ért

Milkovits Gábor, 2006. november 16. 21:37
A múlt szombati japán start után helyi idő szerint pénteken 0 órakor kezdik Amerikában árusítani a Sony PlayStation 3 játékkonzolt, amelyért már csütörtök délután sok helyen hosszú sorokban gyülekeztek a megszállott videojátékosok.
A Sony első körben 400 ezer PS3-at tervez piacra dobni a tengerentúlon, amiket valószínűleg az első napokban elkapkodnak majd, csakúgy, mint ahogy egy hete Japánban történt. A gyártó a távol-keleti szigetországban csak szombaton és vasárnap 88 ezer darabot értékesített a most rendelkezésére álló százezres készletből, így a hiány miatt a spekulánsok többszörös áron kínálják a PlayStation 3-at az interneten. Mindez azt jelenti, hogy a most Amerikában sorban állók közül szintén sokan csalódottan kell majd, hogy hazamenjenek. A Sony ugyanakkor az alkatrészgondok ellenére változatlanul tartja magát ahhoz, hogy 2007. március végéig a két fontos piacon, valamint még néhány távol-keleti országban összesen 6 milliót értékesít majd a konzolból.

A Blu-ray optikai meghajtóval ellátott készülék 20 GB-os verziója 499, a 60 GB-os pedig 599 dollárba kerül, illetve márciustól Európában ugyanennyi euró lesz. A riválisok közül a tavaly év vége óta kapható Microsoft Xbox 360 ára 299, illetve a 20 GB-os modell esetében 399 euró, viszont jelenleg nem tartalmaz tartozékként DVD meghajtót. Az újszerű távvezérlővel ellátott, a PS3-tól és az Xbox 360-tól teljesítményben némileg elmaradó Nintendo Wii az Egyesült Államokban november 19-től, Európában pedig december 8-tól lesz megvehető, 249 dollárért, illetve euróért.