Kábel nélküli elektromos áramtovábbítás

Genda Csongor Zoltán, 2006. november 17. 21:46
A Massachusetts Institute of Technology (MIT) tudósai egy olyan megoldás kifejlesztésén munkálkodnak, amely képes volna az elektromos áramot bármely kábel alkalmazása nélkül A pontból B pontba továbbítani.
Marin Soljacic, a MIT egyik vezető fizikusa a szülőatyja az ötletnek, aki túlságosan megterhelőnek érezte azt, hogy rendszeresen fel kell töltenie mobiltelefonját, s így megfogant fejében a futurisztikus gondolat. Ezek után Soljacic és tudóstársai megkezdték a kutatómunkát, és összeállítottak egy olyan dokumentumot, amelyben leírják, hogyan valósíthatnák meg a kábel nélküli áramtovábbítást. Szerintük ezt úgy tudnák elérni, hogy az elektromagnetikus hullámok fókuszálását lehetővé tévő különleges anyagokat használnának. A szakemberek az indukció és a rezonancia elvére alapozzák elméletüket. Ez idáig már több ezzel kapcsolatos számítógépes szimulációt is elvégeztek, s az első eredmények igencsak biztatóak.

A MIT-kutatók szerint elképzelhető, hogy belátható időn belül 3-6 méteres távolságba lesznek képesek elektromos áramot küldeni.

A projekt kritikusai viszont úgy vélik, hogy a tudósok nem számoltak a megoldás egészségkárosító hatásával, és ebből kifolyólag az kivitelezhetetlen.