Az informatika minden területen a kapcsolattartás alapja lehet

forrás Prim Online, 2006. november 18. 09:14
A 2006. november 16-án Budapesten tartott román-magyar együttes kormányülésen Nagy Zsolt román távközlési és informatikai miniszter és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter megerősítette, hogy a két szaktárca példaértékű együttműködését folyatni kell, hiszen az információs technológia jó lehetőséget kínál a már létező kezdeményezések és programok továbbfejlesztésére, hiszen ez az a terület, amely megteremtheti az együttműködéshez szükséges felületet, a kapcsolattartás alapjának tekintehető.
Nagy Zsolt miniszter szerint a már megvalósított projektek és a további tervek bizonyítják, hogy nemcsak stratégiák szintjén, hanem a gyakorlatban is sikerült olyan lépéseket megtenni az információs technológia és távközlés területén, amelyek a két ország előnyére válnak. Ilyen konkrét megvalósítás az e-magyar pontok létrehozása, vagy a  www.bilateral.ro, illetve a www.bilateral.hu portál elindítása, a román-magyar üzletember-találkozók, de ugyanígy a két minisztérium közötti szakértői együttműködés is sokat segített a különböző stratégiák kidolgozásában. Az informatizálást nem célnak, hanem eszköznek kell tekintenünk, a gazdasági, egészségügyi, környezetvédelmi, kulturális és kisebbségi területen egyaránt – hívta fel a két kormány tagjainak figyelmét, Nagy Zsolt miniszter.

Kóka János megerősítette, hogy kitűnő a román-magyar együttműködés az információs technológia és távközlés területén, amely sok ágazatban előnyt jelent, az egészségügytől a vállalkozói szférán keresztül a tanügyig. Az informatikának az élet számos területén kiemelkedő szerepe van. Az első együttes román-magyar kormányülésen elfogadott együttműködési irányelveket követve, sikeres projektek valósulhattak meg, amelyeket természetesen folyatni kell. Kóka János javaslatára a román-magyar gazdasági vegyes bizottság keretén még december folyamán létrejön egy informatikai szakértői csoport. (Mint ismeretes 2006-ban a magyar kormány átszervezésekor a Informatikai és Hírközlési Minisztériumot beolvasztották a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumba.)

A román Távközlési és Informatikai Minisztérium és a magyar Gazdasági és Közlekedési Minisztérium a budapesti magyar-román közös kormányülésen a következő projekteket javasolta.

1. „Üzlettér” kialakítása a Bilateral Portál felületén: hatékonyabb adat- és információcsere a romániai és magyarországi távközlési és informatikai üzleti szféra közvetlen együttműködésének segítésére.

2. A Szülőföldön az információs társadalomba program folytatása, valamint az ezáltal már létrehozott hozzáférési pontok önfenntarthatósági lehetőségeire vonatkozó stratégia közös kidolgozása. Ennek alapja a 2005. október 20-án aláírt négyoldalú nyilatkozat az információs társadalom program elmélyítéséről és kiszélesítéséről, célja a stratégia által kidolgozott modellek széles körű alkalmazása Magyarországon és Romániában.

3. Román-magyar stratégiai koordinációs program kialakítása, melynek célja a két ország európai uniós strukturális alapokból és közösségi programokból finanszírozott fejlesztéseinek összehangolása az információs és kommunikációs technológia területén.

4. Nemzeti kulturális örökség digitalizálási programjának kezdeményezése.