Spamcsúcs várható az ünnepek alatt

Kiss Ádám Zoltán, 2006. november 21. 10:20
A szakértők egybehangzó véleménye szerint soha nem látott méretű spam özönre készülhetünk, ami tovább csökkentheti a vállalatok hatékonyságát.
A spam eddig is jelentős probléma volt mind a magán, mind a vállalati felhasználók körében. Már rég kimutatták, hogy egy átlagos alkalmazott akár összességében napi egy órát is tölthet a spam átnézésével és megszűrésével, nehogy fontos levelet töröljön ki. Az októberi számok semmi jót nem ígérnek, mivel naponta 63 milliárd, nem tévedés, naponta és milliárd, kéretlen üzenetet küldtek. Ezek a számok az egy évvel ezelőtti szintén elrettentő napi 31 milliárd több mint dupláját jelentik. Ha a részarányokat nézzük, akkor az összes küldemény 88,7 százaléka volt levélszemét. Ez az arány november és december során valószínűleg eléri, vagy meg is haladja a 90 százalékot, ami napi 78 milliárd spam üzenetet jelent, szemben az egy évvel ezelőtti december 38 milliárdos csúcsával.

További problémát jelent a spam szűrők kérdésének megoldatlansága, egy kevésbé szigorú beállítás szinte alig segít az áradat megállításában, míg a fokozott védelem általában valódi levelek szűrését is eredményezi. A legjobb cégek is csak 98 százalékos arányt érnek el a szűrés terén, és a napi milliárdos számok miatt az átjutó 2 százalék is rengeteg szemétpostát jelent. A helyzeten nem segít az sem, hogy a spammerek egyre finomabb módszereket dolgoznak ki. Jellemző az elmúlt időszakra, hogy magán és vállalati gépekről küldenek üzeneteket a felhasználó tudta nélkül, márpedig mindenkit nem lehet spam listára tenni.