Biztonságban a digitális családi fotóalbum

forrás Prim Online, 2006. november 21. 13:26
A Kürt egyedülálló technológiái segítségével harmadik éve oldja meg a rohamosan terjedő flash memóriák adatvesztési problémáit. (Ilyen adattároló található többek között a digitális fényképezőgépekben, az MP3 lejátszókban és az ún. pen drive-okban.) A cég az elsők között kezdte vizsgálni a fiatal technológia képességeit és dolgozta ki saját módszerét, amely lehetővé teszi a fizikailag sérült, hagyományos eljárásokkal menthetetlen flash adattárolók mentését is. A folyamatos hazai fejlesztések lehetővé teszik, hogy a cég, magyarországi központja mellett, német és osztrák leányvállalatainál is tudjon megoldást kínálni gyakorlatilag bármelyik gyártó egyedi felépítésű eszközeire is.
A Kürt már felkészült a jövőben várhatóan nagy számban elterjedő ún. flash disk-ek adatmentésére is.

Az elmúlt néhány évben világszerte robbanásszerűen megnőtt a flash memóriát alkalmazó adattárolók felhasználása. Egyetlen év alatt (2002), csak a digitális kamerák piaca a duplájára emelkedett, és a szakemberek jóslatai szerint 2008-ig még további 15-20%-os forgalomnövekedésre számíthatunk. A flash memóriák gyors elterjedését jól mutatja a Kürt Zrt.-hez beérkezett éves adatmentések aránya is:

Év
Adatmentések száma (db/év Adatmentésből flash adatmentés (%) Adatmentésből flash adatmentés (db)
2004 2000 4 80
2005 2200 10 220
2006 2600 15 390

Ezek a számok ösztönözték a cég szakembereit arra, hogy – a világon az elsők között – a lehető legalaposabban ismerjék meg a még fiatalnak számító technológia képességeit. A Kürt adatmentési üzletága 2 éves kutatómunka keretében vizsgálta a flash memóriák meghibásodásának okait, és szakembereik meglepő eredményekre jutottak az ilyen típusú adattárolók megbízhatóságát és írhatóságát illetően.

A flash technológiájú memóriák elterjedését segítette az az általános vélekedés, miszerint ezek biztonságosabbak, mint a merevlemezek, mert nincs bennük mozgó alkatrész. Tehát ütésállóbbak is, és kisebb a meghibásodásuk esélye. Az elmúlt években a cég laboratóriumaiba érkezett adattárolók vizsgálata során megállapították, hogy ez a mítosz nem teljesen igaz. A Kürt kutatómunkája során kiderült: a mozgó alkatrészek helyett itt az írási művelet technológiai sajátosságai miatti anyagfáradási tulajdonságok növelik az adatvesztés esélyét, tehát a merevlemezekhez (HDD) hasonlóan a flash memóriák meghibásodási okai is nagyrészt (60%) fizikai jellegűek.

A Kürt másik, gyakorlati szempontból még lényegesebb megállapítása: a flash memória NEM alkalmas munkatárként való használatra. Vagyis nem lehet folyamatosan háttértárként alkalmazni a számítógépen végzett munka közben, mert a sok írási művelet következtében gyorsan elhasználódik. Az ebből következő korlátozott számú írhatóság a flash memóriák egyik legnagyobb problémája. Szinte mindig az írási művelettel leggyakrabban igénybe vett memóriarészek hibásodnak meg először, például a memóriachip adminisztrációs területe, ahol sokszor abban az esetben is írási műveletek zajlanak le, amikor ténylegesen nem történik adatmozgás.

„Jobb a helyzet fényképezőgépek, MP3 lejátszók esetében, mert ezekben jóval ritkábban történik írási művelet. A flash memóriát adatok átvitelére és mentések készítésére is használhatjuk, de a nagyobb biztonság érdekében legyen több másolatunk, és arra is legyünk figyelemmel, hogy az adatok biztonságosan csak 2-3 évig maradnak meg benne” – figyelmeztet Szekeres Gábor, a cég adatmentési üzletágának igazgatója.

A Kürt Csoport – fenti tapasztalatainak birtokában – kidolgozta azt a technológiát, amely lehetővé teszi a fizikailag sérült, és így hagyományos módszerekkel menthetetlen flash adattárolók mentését. Az egyedülálló módszer segítségével a szakemberek – figyelmen kívül hagyva a flash tárolók különböző típusainak eltérő felépítését és működését – közvetlenül a memóriachipekből olvassák ki a tárolt tartalmat. Az így kinyert adathalmazt egy szintén Kürt fejlesztésű visszafejtő eljárással varázsolják ismét értelmezhetővé más szoftveralkalmazások számára. Így a Kürt technológiája nemcsak a ma használatos flash-eszközök szinte valamennyi adatvesztési problémáját képes orvosolni, de felkészült a várhatóan hamarosan nagy számban elterjedő több tíz gigabájtos flash disk-ek (nagy tárolókapacitású, flash technológiát használó adattárolók) adatmentésére is.

A flash technológia még olyan fiatal, hogy jelenleg nincsenek szabványszerű adattárolási szabályai. Ezek a változó struktúrák követelik meg a folyamatos fejlesztéseket, a speciális igények pedig a személyre szabott megoldásokat. Az egyedi gyártók struktúráira is megoldást kínáló információbiztonsági cég mérnökei folyamatos workshopok keretében osztják meg tapasztalataikat egymással. A Kürt szakemberei havi rendszerességgel utaznak egyik központjukból a másikba, hogy az újabb és újabb technológiák a magyar főhadiszálláson kívül minden leányvállalatnál (Németország, Ausztria) – a fejlesztést követően a leghamarabb – alkalmazhatók legyenek.

A speciális szolgáltatást átlagosan egy nap alatt végzik el a cég szakemberei. Az eddigi árak – 1 GB 25 ezer forint+áfa – csökkenését jelzi, hogy december elsejétől ez az összeg már 2 GB memória mentésére lesz elég. A technológia sikeressége eléri az igen jó aránynak számító 75%-ot