Nem nézik a videókat az iPodon

Milkovits Gábor, 2006. november 21. 22:00
Az iTuneson tapasztalható kezdeti roham ellenére az iPod-tulajdonosok nem igazán lelkesednek a készülékükre letölthető mozgóképes tartalmak iránt, derül ki a Nielsen Media Research felméréséből.
A tanulmány szerint az ötödik generációs (5G) iPodokon lejátszott tartalmaknak alig 2,2%-a videó, ráadásul a felhasználók iPod- vagy iTunes-használati idejüknek is mindössze 2%-át töltik videónézéssel. Konkrétan az 5G iPod-tulajdonosoknál ez az arány már eléri a 11%-ot, ez azonban a zeneszámoknál eleve hosszabb tartalmakat figyelembe véve még mindig nem túl sok. Ennél is figyelemreméltóbb, hogy miközben a megkérdezett 400 személy kétharmadának video iPodja (is) volt, csupán alig 15,8%-uk nézett valaha is mozgóképet hordozható médialejátszóján.

A felmérés legrosszabb esetben előrevetítheti a mobiltelevíziós és hasonló szolgáltatások jövendő kudarcát, annak ellenére, hogy a legtöbb kutatás egyelőre ennek az ellenkezőjére utal. Azonban még akkor is, ha a legoptimistább forgatókönyvet választjuk, mindenképen nagy utat kell még megtenni az alkalmazások széles körű elterjesztéséig.