Csak két ajánlat a Telekom Srpskére

MTI Sajtóadatbank, 2006. november 22. 08:33
Csak az osztrák Telekom Austria és a szerb Telekom Srbija adott be hétfőn ajánlatot a boszniai-hercegovinai Telekom Srpske távközlési cég 65 százalékának megvételére a határidő lejártának napján.
A pályázati dokumentumokat korábban a Magyar Telekom, illetve további tíz cég vásárolta meg, köztük a Telekom Austria, a norvég Telenor, a szerb Telekom Srbija, az orosz Systema Telekom, az izlandi Novator és a francia France Telecom, de nem tettek ajánlatot.

A kormány, amely több ajánlatra számított, változatlanul 400 millió eurót remél az üzletrészeladásból. Az ajánlatok elbírálásának időpontját egyelőre nem közölték.

A pályázati kiírás szerint a legalább 800 ezer vezetékes és 1,5 millió mobil-előfizetővel rendelkező távközlési cégek pályázhatnak, amelyeknél a tavalyi forgalom meghaladta az 500 millió eurót. A reménybeli vevőnek tiszteletben kell tartani a cég jelenleg érvényes kollektív szerződését, amely az átvétel után még legalább öt évig érvényben marad.

A Telekom Srpskének 350 ezer vezetékes előfizetője és 570 ezer mobilügyfele van. Tavaly a cég 180 millió eurós árbevételt és 60-65 millió euró EBITDA-eredményt ért el.

A szerb Telekom Srbija 80 százalékban a szerb állam, 20 százaléka a görög OTE nemzeti távközlési vállalat tulajdona. Médiajelentések szerint a Telekom Austria azt is fontolgatja, hogy részesedést vesz az OTE-ben, amelyben a görög államnak még 38,7 százalékos tulajdonrésze van.