Megtévesztő pénzügyi domainneveket kínálnak eladásra

forrás Prim Online, 2006. november 22. 12:22
Az F-Secure kutatási igazgatója, Mikko Hyppönen weblogján  a folyamatosan változó adatvédelmi kihívások egyik kiújult trendjére figyelmeztet. Eszerint nyilvános domainnév-aukciókon legálisan kerülhetnek adathalászok kezébe a népszerűbb bankok és pénzintézetek, vagy más cégek neveihez hasonló olyan megtévesztő domainnevek, mint például a citi-bank.info, az americanexpress.cc vagy a visacard.us.
A domainnevek újbóli értékesítése rendkívül aktív piacot és jelentős forgalmat jelent a domainregisztrátor-cégek számára. Bizonyos feltételek teljesülése esetén ugyanis a már korábban eladott domainek is újra kalapács alá kerülhetnek. Az aukciókon a legtöbb domainnév néhány száz, illetve ezer dollárért cserél gazdát a többnyire 5-15 dolláros eredeti ár helyett. Ugyanakkor a legnagyobb domainbrókercégek, így például a Sedo és a Moniker aukcióikon egy-két előzetesen már regisztrált nevet, így például a hell.com, illetve az auction.com-ot millió dolláros bevétel reményében kínálnak eladásra. Mindez azt bizonyítja, hogy bizonyos vásárlóknak megéri sokat költeni egyes domainnevek megszerzésére. Az újraértékesítés mellett fellendült a nagyobb cégek, intézmények nevéhez hasonló, mindössze egy-két karakterben, esetleg csak ékezetekben eltérő webcímek kereskedelme is, ilyen például a vísa.com vagy a paypal.com.
 
Hyppönen weblogján kifejti, hogy nyilván semmi kivetnivaló sincs az általános domainnevek, mint például a tractor.com vagy a filmlist.com eladásával. Más a helyzet azonban az egyes bankok vagy pénzintézetek neveit valamilyen formában tartalmazó domainnevek újbóli értékesítésével. Felmerül ugyanis a kérdés, hogy ki másnak állhat érdekében megvásárolni ezeket a neveket, ha nem maguknak a bankoknak, valamint az adathalászoknak, akik a megtévesztő neveket használva akarnak személyes adatokat kicsalni a gyanútlan ügyfelektől? Hyppönen szerint ilyen esetekben a domainnévbróker-oldalaknak ki kellene szűrniük azokat a domainneveket, amelyeket nyilvánvalóan adathalászati célból hoztak létre.

Az újbóli megvételre kínált adathalászgyanús webcímek listája:

 
Az F-Secure kutatási igazgatójának elméletét támasztja alá, hogy a PhisTank, az adathalászcímek kiszűrésével foglalkozó szervezet október 31-ével zárult felmérése szerint az adathalászok által az elmúlt egy évben leginkább támadott tíz webcím kivétel nélkül bankokhoz tartozott. A PhisTank legfrissebb statisztikája