Vásárlás ujjlenyomattal a Citibank szingapúri ügyfeleinek

Milkovits Gábor, 2006. november 23. 09:07
A Citibank Szingapúrban egy olyan újfajta fizetési módot tesztel, amelynél a vásárlók bankkártya helyett csupán egy ujjlenyomat-olvasó segítségével tudnak termékeket és szolgáltatásokat venni.
A Citibank illetékesei közölték, hogy a technológia egy jó darabig a hagyományos bankkártyákkal párhuzamosan lesz használatban, elsősorban olyan helyeken, például kávézókban vagy szórakozóhelyeken, ahol az emberek nem bonyolítanak nagyobb volumenű vásárlásokat, ugyanakkor a gyorsaság kiemelten fontos lehet. A próbaüzem egyelőre alig néhány szingapúri helyszínen zajlik. Magukat az ujjlenyomat-olvasókat az amerikai Pay By Touch nevű cég gyártja, illetve szállítja. A szolgáltatás igénybe vételéhez az ügyfeleknek a Citibank fiókjaiban kell azt megrendelniük, illetve fényképükkel, ujjlenyomatukkal és egy számkóddal aktiválniuk.

A Citibank élen jár a biometrikus fizetési eljárások alkalmazásában; szintén ők voltak az elsők, akik a nyáron RFID csippel ellátott újfajta „bankkártyákat” kezdtek tesztelni ügyfeleik körében.