A Microsoft benyújtotta az EB-nek a kért dokumentumokat

Milkovits Gábor, 2006. november 23. 20:35
A Microsoft pontosan határidőre, azaz november 23-ára benyújtotta az Európai Bizottságnak a 2004. márciusi monopóliumellenes határozatban előírt, felülvizsgált műszaki dokumentációt.
Az EB több mint két évvel ezelőtti döntése a Windows rendszer Media Player szoftver nélküli verziójának forgalmazása mellett a Windows Server platform műszaki dokumentációjának a versenytársakkal való megosztását írta elő, ennek azonban a bizottság szerint a szoftverkonszern mindeddig nem felelt meg maradéktalanul. Emiatt az EB nyáron az eredeti 497 millió eurón felül újabb, 280,5 millió eurós pénzbüntetéssel sújtotta a Microsoftot, a legfrissebb hír pedig az volt, hogy egy hete Neelie Kroes versenyügyi biztos csütörtökig adott határidőt az információk 100%-os benyújtására. Az EB biztos ellenkező esetben akár napi 3 millió euróra rúgó újabb bírságot helyezett kilátásba. Az illetékesek nem jelöltek ki pontos határidőt a benyújtott dokumentáció elbírálására vonatkozóan; Jonathan Todd szóvivő csupán annyit mondott a sajtónak, hogy valószínűleg inkább hónapokról, semmint hetekről lehet szó.

A Microsoft mérföldkőnek nevezte az EU-val folytatott kötélhúzásban a dokumentáció elkészültét, amely mintegy 100 dokumentumot tartalmaz, összesen 8500 oldalon. A szoftverkonszern hivatalos közleménye szerint továbbra is szoros együttműködésben kívánnak dolgozni az EB-vel, valamint a közösen kijelölt független megbízottal a 2004-es határozat feltételeinek teljesítése érdekében. A Microsoft ugyanakkor eddig az Európai Bizottság összes őt elmarasztaló döntése ellen fellebbezett az illetékes fórumokon. Ezekkel kapcsolatosan egyelőre még sehol sem született jogerős határozat.