Francia filmesek perelik a Google-t

Kiss Ádám Zoltán, 2006. november 24. 09:43
Egy francia produceri iroda az általuk készített "Bush szerint a világ" című film ingyenesen elérhetővé tétele miatt perelte be a Google-t.
A Flach Film egy párizsi bíróságon adta be keresetét a keresőóriás ellen, ezzel újabb jogi eljárás kezdődött a keresőcég ellen. A Google ellen már több hasonló beadvánnyal éltek, a közös vonás bennük, hogy az interneten, mint hatalmas piactéren behajtható potenciális nyereségüket , illetve annak elmaradását firtatják.

A Flach Film szerint a Google esetükben nem csupán egyszerű szolgáltatóként, de kiadói jogokkal élő vállaltként lépett fel, így perelhetővé vált kiesett bevételek miatt. A vállalat filmje a Google Video France oldalról egyetlen kattintással elérhető volt, és egy pontosabban meg nem határozott rövid időszakban csúcsidőben 43 ezer találatot regisztráltak.

A Google nem nyilatkozott az esetről, de tény, hogy a keresőóriás amint figyelmeztetést kapott arról, hogy jogvédett anyagok szerepelnek oldalain, megszüntette a letöltés lehetőségét. A Flach Filmet azonban ez nem hatotta meg, félmillió eurós kártérítést követel.