Takarékoskodás virtuális számítógéppel

MTI Sajtóadatbank, 2006. november 27. 08:35
Virtuális számítógépekkel rukkolt elő a NEC a takarékoskodni kívánó magyarországi kis- és közepes vállalkozások számára.
Az informatikai multinacionális cég hazai képviselője, a Szinva Net Kft. olyan informatikai rendszert fejlesztett ki, amely csupán egy központi számítógép beszerzését teszi szükségessé, azt egyidejűleg akár húsz partner is használhatja. A rendszer energiatakarékossága és kisebb meghibásodási esélye miatt olcsóbb a hagyományos informatikai rendszereknél.

A virtuális és a hagyományos szisztéma közötti különbség a munkaállomások, azaz a felhasználók által közvetlenül használt, kis kapacitású személyi számítógépekben rejlik. Amíg a széles körben elterjedt informatikai rendszereknél az íróasztalokon a képernyő és a billentyűzet mellett egy számítógép-házat is találni, addig a NEC új technológiája csupán egy csatlakozókat fogadó kis dobozt kínál. A csatlakozók közvetlenül a központi szerverhez kapcsolódnak, a programok ott futnak.

A kisebb fogyasztás kisebb villanyszámlát, a kevesebb alkatrész alacsonyabb fenntartási költséget eredményez - mondta Vinnai János, a Szinva Net Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek. A rendszer beszerzése 20 felhasználó esetén válik olcsóbbá a hagyományoshoz képest, de alkalmazása az üzemeltetés során megspórolt költségek miatt akár már kevesebb számítógépnél megérheti.