A VII. Unoka-Nagyszülő Informatikai Versenyt rendezték a hétvégén

forrás Prim Online, 2006. november 27. 14:07
November 26-án újra együtt versenyeztek, játszottak a nagyszülők és az unokák az Informatikai Érdekegyeztető Forum (Inforum) szervezésében megrendezésre került immár 7. Unoka –Nagyszülő Informatikai Versenyen. A felfokozott érdeklődésre való tekintettel, a magyar informatikai szakma ernyőszervezete ebben az évben negyedszer rendezte meg ezt a versenyt.
Az Inforum célja az információs társadalom kialakítása, az informatikai felhasználók érdekvédelme és a digitális szakadék áthidalása Magyarországon. Ezek megvalósításának egyik eszköze az Unoka - Nagyszülő Informatikai Verseny, amelyet 2003 óta rendez meg. A versenyre jelentkezhetett minden 14. életévét még be nem töltött és fiatalabb, de 5 évesnél idősebb gyermek, legalább 50 éves (déd)-nagymamájával és (déd)-nagypapájával párban, amennyiben nem voltak a korábbi Unoka-Nagyszülő Informatikai Versenyek 1-3. helyezettje között. A verseny során egy szaktanárok által összeállított, az alapműveltség témaköreit érintő feladatsort kaptak a versenyzők, amelyet az internet segítségével oldhattak meg. A feladatok megoldására 1 óra állt rendelkezésre.

A VII. Unoka-Nagyszülő Informatikai Versenyre a versenykiírás szabályai alapján a regisztráló párosok száma már verseny előtt egy hónappal elérte a maximális (122) létszámot. Díjazásban részesült: 1 első, 2 második, 3 harmadik legtöbb pontszámot elérő páros. Különdíjat kapott: a legidősebb és a legfiatalabb versenyző és a legtávolabbról érkezett is.

A VII. Unoka-Nagyszülő Informatikai Verseny statisztikái szerint a nagyszülők között több a nagymama 58%, az unokák között jóval több a kisfiú 57%. Érdekesség, hogy a versenyzők lakhely szerinti megoszlása szerint Nyugat-Magyarországról 24%, Kelet-Magyarországról 6%, Közép-Magyarországról 13%, Pest megyéből 57%-ka érkezett a versenyzőknek. A nagyszülők között 50-55 éves korig 15, 56-60 éves korig 34, 61-65 éves korig 25, 66-70 éves korig 23 és 71 éves kor felett 20 fő versenyzett. A legidősebb versenyző 79, a legfiatalabb 6 éves volt. A versenyen több nagycsalád is részt vett, néhány családból 3 versenyzőpáros is indult.