Román könyvtáraknak nyújt támogatást Bill Gates

Genda Csongor Zoltán, 2006. november 27. 17:17
A Microsoft-alapító nevével fémjelzett Bill and Melinda Gates Foundation jókora összeggel kívánja támogatni a romániai könyvtárak informatikai felzárkózását - jelentette be az ország kulturális minisztériuma.
A Global Libraries projekt keretein belül az alapítvány számítógépekkel akarja felszerelni a romániai könyvtárakat és természetesen ingyenes internet-hozzáférést is biztosítanának az intézményt látogató személyeknek. "Már három alkalommal is leültünk a tárgyalóasztalhoz ez ügyben az alapítvány képviselőivel"- nyilatkozta a minisztérium egyik szóvivője. Elmondása szerint ezen megbeszélések során már átadták az ország könyvtárhálózatát tartalmazó dokumentumokat az illetékeseknek.

A szomszédos állam bibliotékáinak támogatása egy nagyszabású projekt része, melynek célja a könyvtárak IT-infrastruktúrájának a kiépítése és azok csatlakoztatása a világhálóra. Hasonló segítséget már nyújtott Gates alapítványa Mexikónak, Litvániának, Lettországnak valamint Chilének is.  A román kulturális minisztérium képviselői arra vonatkozólag nem közöltek információt, hogy a Bill and Melinda Gates Foundation mekkora összeget különít el erre a célra.